Blod, bønner og Bill Gates

Foto: Tove Rømo Grande, NMBU

Les intervju med Olav Fjeld Kraugerud i www.infinitummovement.no: Blod, bønner og Bill Gates.

Møt vegetarkjøttet som skal redde kloden.

Det finnes mange grunner til å redusere kjøttforbruket. Kjøttproduksjon står ikke bare for langt høyere klimagassutslipp enn planteproduksjon. Det krever også enormt mye større landarealer, og bidrar til avskoging og tap av biodiversitet. Helse og dyrevelferd er også gode grunner for å kutte ned på konsumet.

Vegetarkjøtt må dufte av kjøtt

Hva er det som skaper illusjonen av kjøtt? For å gjenskape kjøtteksturen i vegetarkjøtt, må man få planteproteiner til å legge seg på samme måte som kjøttproteiner.

– Proteinene i musklene våre ligger som parallelle tråder. I plantevekster likner de en rund ball, forteller Olav Kraugerud, seksjonssjef ved Senter for fôrteknologi (Fôrtek) ved NMBU.

– Det er litt som om du skulle gjøre om en fotball til en tråd. Du må kna den, rive den i fillebiter. Så kan du rekonfigurere den som du vil.

Proteiner fra norske planter

Kraugerud er en del av det nystartede FoodProFuture, et fireårig prosjekt finansiert av Forskningsrådet som undersøker mulighetene for å lage proteinkilder fra norskdyrkede planter, i hovedsak erter og bønner. Han vil ha hovedansvar for ekstruderen, en maskin som kan endre planteproteinenes egenskaper ved å variere temperatur, fuktighet, mekanisk energi, ph og tid.

– Proteinene i musklene våre ligger som parallelle tråder. I plantevekster likner de en rund ball, forteller Olav Kraugerud.

Les hele intervjuet her.